Stetoskop och blodtrycksmätare.

Yrkesutbildning: Vård och omsorg

Vård- och omsorgsutbildningen är till för dig som vill arbeta som undersköterska, skötare eller personlig assistent. Under utbildningen får du lära dig om bland annat hälsa, ohälsa, funktionsförmåga, kroppen, omvårdnad och psykologi.

Utbildningen sker på plats i våra lokaler på Aleholm och studierna är på heltid. Du studerar tillsammans med andra under lärarledda schemalagda lektioner tre dagar i veckan, två dagar per vecka är det självstudier . Vi har kursstart i augusti och sista ansökningsdagen är den 1 juni.

Utbildningen är på gymnasienivå och innefattar kurser på 1500 poäng vilket innebär studier i cirka 1,5 – 2 år beroende på dina förkunskaper såsom exempelvis tidigare erfarenheter och utbildningar. Under utbildningstiden varvas praktik med teori och du kommer att genomföra arbetsplatsförlagt lärande (APL/praktik) vid tre tillfällen på vardera fyra veckor någonstans på höglandet. Det innebär att du därmed får räkna med resor som du själv får bekosta.

Vårdarbetet innebär schemalagda arbetetstider med kvälls- och helgarbete. Ett hygienkrav från branschen är att du måste kunna arbeta med kortärmad klädsel. Körkort är ofta ett krav för att få anställning inom vård och omsorg.

Förkunskaper är är minst betyget E i grundläggande svenska/ svenska som andra språk och grundläggande samhällskunskap. Vi rekommenderar att du även har betyg i svenska 1/ svenska som andra språk 1. Inför antagning kommer vi att genomföra ett nivå-test i svenska på alla sökande elever.

Vklass- lärplattform

Du som studerar ykesutbildning: vård och omsorg använder lärplattformen Vklass.

Läs mer om vklass och logga in.

Utbildningsinnehåll