
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktning bageri och konditori, är ett yrkesprogram med många möjligheter. Programmet passar dig som är kreativ och gillar att arbeta med händerna.
Vad får jag lära mig?
På den här utbildningen får du lära dig ett hantverk med mångåriga traditioner. Du får tillverka matbröd, kaffebröd, tårtor, bakelser samt choklad och konfektyrer av olika slag. All tillverkning sker från grunden med hantverksmässiga metoder. Förutom praktiskt kunnande inom bageri och konditori får du lära dig om livsmedelskunskap, ekonomi och ergonomi med mera. För den som är intresserad av att starta eget företag i framtiden finns möjlighet att välja kurser i företagsekonomi, försäljningskurser samt att starta UF-företag.
Efter utbildningen
Efter examen kan du arbeta som bagare och konditor. Du kan också, genom att välja till kurser som ger högskolebehörighet, hålla flera vägar öppna för framtida utvecklingsmöjligheter. Utbildningen är dock framförallt en hantverksutbildning för ett framtida yrke som bagare eller konditor.
Praktik
Ditt arbetsplatsförlagda lärande (APL) gör du på olika arbetsplatser under sammanlagt 16 veckor. Under APL-perioderna kommer du att få testa att jobba i olika arbetsmiljöer. Det kan vara på större eller mindre företag, med hantverksmässiga metoder såväl som mer industriinriktad framställning av bröd och kakor.
Inriktning: Bageri och konditori
På Aleholm erbjuder vi inriktningen Bageri och konditori.