
Vård- och omsorgsprogrammet
Längtar du efter att möta människor, vara attraktiv på arbetsmarknaden och samtidigt få förutsättningar att läsa vidare på högskola/universitet? Då är vård- och omsorgsprogrammet något för dig.
Vad får jag lära mig?
Här får du kunskaper och färdigheter som behövs för att arbeta inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård, psykiatri samt med personer med funktionsvariation.
Du lär dig att se människors resurser och behov vilket är grunden för undersköterskans omsorg och omvårdnad.
Utbildningen handlar om hur kroppen fungerar, vilken omvårdnad som ges vid psykiska och fysiska sjukdomar och hur du bäst bemöter personer med behov.
Alla människors lika värde är grundläggande för allt arbete inom vården. Detta innebär att vi på lektioner diskuterar olika verklighetsnära situationer ur etiska och kulturella aspekter.
Hur bedrivs utbildningen?
Utbildningen är både teoretisk och praktisk. Det ingår 17 veckors arbetsförlagt lärande (praktik) där du får möjlighet att se olika arbetsplatser inom vård och omsorg.
Efter utbildningen?
På arbetsmarknaden råder brist på undersköterskor och du kan arbeta inom äldreomsorg, hemsjukvård och hemtjänst, på sjukhus och vårdcentral eller inom psykiatrin och LSS.
Du kan välja att läsa högskoleförberedande kurser som ger behörighet för vidare studier.